Een bewogen raadsvergadering

Na de installatie van de nieuwe raads- en commissieleden namens STIP, zijn er nog meer belangrijke onderwerpen besproken. Eerst vond destemming plaats over de motie om de subsidie voor YES!Delft in te trekken. Daarnawerd de brief van het college over de beslissing om de begroting voor 2015 nietsluitend te laten zijn besproken. Vervolgens ging het over de inkoop vanjeugdzorg en WMO, wat vanaf 2015 een taak voor de gemeente wordt. Na debespreking over de startende Metropoolregio Rotterdam Den Haag werden ook debestemmingsplannen voor de Coendersbuurt en parkeergarage Spoorsingel goedgekeurd.

Een bewogen raadsvergadering

De fractie van STIP heeft tegen de motie met het voorstel om de subsidie voor YES!Delft deels in te trekken gestemd. Een kleine meerderheid (18voor, 19 tegen), werd er behaald om de motie te verwerpen.

Een lang debat werd gevoerd over de brief van het collegewaarin het besluit tot een niet-sluitende begroting werd aangekondigd. Dediscussie werd ook gevoerd over of de raad haar zwaarste middel in wil zetten:de raadsenquête, om zo de onderste steen boven te krijgen over de oorzaak vande grote financiële problemen. Wat STIP betreft is een raadsenquête nog niethet juiste middel en zou de prioriteit nu moeten liggen bij het zoeken naar oplossingen. De keus om geen sluitende begroting te krijgen was voor STIPbelangrijker. Nóg meer bezuinigingen zou betekenen dat Delft onder hetmaatschappelijk aanvaardbaar peil zakt. STIP is het ermee eens dat het collegeervoor kiest een minimumniveau van voorzieningen te behouden en hulp vanbuitenaf in te schakelen. Zo voorkomen we dat we meer bezuinigen danmaatschappelijk aanvaardbaar en onomkeerbare schade aanrichten. Het initiatieftot een raadsenquête heeft geen meerderheid behaald. Vanwege de niet-sluitendebegroting is er een motie van wantrouwen ingediend door de SP en OnafhankelijkDelft, die is verworpen.

De onderwerpen die door de decentralisaties een taak van degemeente worden zijn ook besproken. STIP ziet dat de overgang van de zorg nu isvormgegeven en dat we nu een nieuwe fase ingaan van zorg monitoren enbijsturen. Wat STIP betreft is het goed dat de prioriteit bij de continuïteitvan de zorg ligt en is ook innovatie in de zorg belangrijk, waarbij bestaandekennis goed gebruikt wordt. 

Na een lange vergadering, waarin ook het nodige isgebeurd, zijn toch alle punten van de agenda besproken. Het college staat nogen we kunnen op zoek naar oplossingen.

Door: Victor Mensink