• Aan het werk!

    Na de geweldige verkiezingsuitslag op 3 maart j.l. zijn in de daaropvolgende weken onderhandelingen gevoerd met betrekking tot een nieuw te vormen coalitie. Verwachte forse bezuinigingen in combinatie met een progressieve overwinning speelden daarbij een zekere rol. De kennismakende gesprekken mondden uit in een gezamenlijke intentie van D66, PvdA, GroenLinks, CDA en STIP om de komende vier jaren een coalitie te vormen. Onze wethouderskandidaat Pieter Guldemond gaat Kenniseconomie, Ruimtelijke Ordening, Stadsmarketing en Studentenhuisvesting beheren. Met Lucas Vokurka (D66), Raimond de Prez (PvdA), Saskia Bolten (GroenLinks) en Milène Junius (CDA) bestuurt Pieter de komende vier jaren de stad Delft.

    ‘Aan het werk!’ is een akkoord op hoofdlijnen. Deze worden verder uitgewerkt in het bestuursprogramma van het donderdag te installeren college. Centraal in het akkoord staan de verwachte bezuinigingen die ook bij de gemeente Delft terecht zullen komen. De partijen hebben gekozen voor een dynamisch scenario waarin voorlopig 30 miljoen zal moeten worden bezuinigd op het flexibele deel van een begroting van 350 miljoen euro.

    Daarnaast is, ook aan de onderhandelingstafel, de nadruk gelegd op samenwerking en transparantie, en is duidelijk dat het in de komende periode om uitvoering van bestaand beleid gaat: Delft gaat aan het werk.

  • Ode aan 'Miss Delft'

    Lian is duidelijk een actief wethouder (van onder andere) Cultuur geweest, bleek tijdens haar afscheid als bestuurder van de stad Delft op 7 april j.l.. Met een enerverende middag tot gevolg heeft onze kwieke, bijdehante wethouder een bonte verzameling Delftenaren uitgenodigd op het evenemententerrein Lijm & Cultuur. Partners binnen regio en stad, directe medewerkers, vrienden en familie trokken erop uit om een Delfts Blauwe ode aan Lian te brengen.

    Voormalig STIP-raadslid Job Veltman plaatste mevrouw Merkx letterlijk op een troon en nam als ceremoniemeester het voortouw in een vol programma. Burgemeester Bas Verkerk sprak over een ‘fast forward’ college-lid, een dynamische, vooruitstrevende ‘Miss Delft’.

  • NRC.Next is vandaag opzoek naar het geheim van STIP. "Constructief. Redelijk. Goed op de hoogte. een geduchte tegenstander. Zomaar wat typeringen van fractievoorzitters van andere partijen uit de Delftse gemeenteraad over STIP." Mariëlle van Kooten geeft aan dat STIP een partij is door studenten maar voor heel Delft: "We zijn een partij die gerund wordt door studenten en die toevallig belangstelling heeft voor zaken als huisvesting, openbaar vervoer en fietspaden. Daarnaast maakt STIP zich hard voor Delft als Kennisstad."

    Lees het volledige artikel uit NRC.Next van woensdag 14 april 2010

  • Dat kan hier gewoon

    Linda straalt en huilt. Tien jaren geleden richtten Frank en Linda de Nieuwe Academie, toen de Nieuwe Amateur, op. Vanavond neemt Linda “een beetje en een beetje niet” afscheid – dNA loopt als een trein, dus Linda is op zoek naar een andersoortige uitdaging – maar, vertelt men mij buiten, ze blijft nog wel eventjes rondhangen.

    DNA stelt een vernieuwend netwerk te zijn ten behoeve van de Delftse amateurkunstenaar en vervult die functie met verve. Het uitwisselen van idee en initiatief vanuit een basis van creativiteit geeft een vernieuwende, spannende impact aan het in Delft stevig verankerende, vrij algemene begrip ‘Cultuur’. Ik zou uitspattingen op het gebied van dans, theater en film als voorbeelden kunnen noemen, maar eigenlijk kan en mag álles.

  • Cultuur verbindt

    In het kader van het inwerktraject voor nieuwe raads- en commissieleden zijn wij afgelopen dinsdag uitgenodigd voor de thema avond Cultuur, Educatie & Jeugd in het monumentale pand van de VAK, de Vrije Akademie, centrum voor de kunsten. De VAK is gehuisvest op de Westvest en verzorgt honderden cursussen op allerlei culturele en kunstzinnige gebieden voor álle leeftijden.

    Voorbeeld van een succesvolle, dynamische verbinding tussen het vernieuwende dNA en de gevestigde orde van de VAK is de VAKit!. Dit houdt in dat er culturele avonden worden georganiseerd voor de Delftse middelbare scholen.

    De VAK participeert ook in het gemeentelijk cultureel programma Kunst in de Wijken. Dit project is opgezet om Delftenaren in aanraking te laten komen met elkaar en met kunst en cultuur: hierbij moet je denken aan Wijktheater, Muziek in de Wijk en de Culturele Zondag. Deze activiteiten vergoten tevens de sociale betrokkenheid bij de eigen leefomgeving.

  • Onlangs is een Delftse invulling gegeven aan het Regionaal Actieplan Jeugdwerkloosheid. Dit plan is opgesteld om jeugdwerkeloosheid binnen de regio Haaglanden te bestrijden en maakt onderdeel uit van het landelijke actieplan jeugdwerkloosheid. Begeleiding naar het behalen van een startkwalificatie vormt op dit gebied één van de belangrijkste aandachtspunten. Een startkwalificatie is in de ogen van de overheid een diploma op het minimale onderwijsniveau dat nodig is om serieus kans te maken op duurzaam geschoold werk in Nederland. Dit betreft een HAVO- of VWO-diploma of MBO-diploma op minimaal niveau 2.

    De jeugd heeft de toekomst. Door de gevolgen van de economische crisis is het echter momenteel extra zwaar voor jongeren. Vorig jaar stak het kabinet dan ook 250 miljoen euro in een actieplan om deze gevolgen enigszins te verzachten – dat komt voor de gemeente Delft neer op een bedrag van ruim een half miljoen euro.

  • Op dinsdag 9 maart nam Bas Bennebroek na anderhalf jaar STIP-raadslidmaatschap afscheid van de gemeenteraad. Twee dagen later werden Mariëlle van Kooten, Ferrie Förster en Bart Bikkers samen met 34 andere raadsleden geïnstalleerd in de nieuwe gemeenteraad. Voordat de beloften uitgesproken werden door de raadsleden hield Burgemeester Bas Verkerk een betoog over het belang van de eed en de belofte.

    Het afleggen van de eed of belofte houdt in dat de raadsleden zweren of verklaren en beloven dat zij trouw zullen zijn aan de Grondwet, dat ze de wetten zullen nakomen en hun plichten als lid van de raad naar eer en geweten zullen vervullen. Na het afleggen van de eed of belofte werd ook de vroedschapspenning uitgereikt.

    Tevens adviseerde de burgemeester de te installeren raadsleden juist in deze economische tijd het werk op het scherpst van de snede en fair te doen. Delft staat de komende periode – net als elke gemeente – voor financieel zwaar weer. Dat zal de mogelijkheden voor nieuw beleid op het eerste gezicht beperken. De burgemeester gaf aan dat we hier niet om moeten treuren, want ook hier geldt: "Never waste a good crisis".

    Inmiddels is STIP aangeschoven aan de coalitieonderhandelingstafel met D66, de PvdA, Groenlinks en het CDA. Voor STIP is Pieter Guldemond de aspirant wethouder. In het nieuw te vormen college zal hij de portefeuilles Kennisstad en Ruimtelijke Ordening voor zijn rekening nemen. De taakverdeling is op hoofdlijnen bekend. De komende weken moeten verdere besprekingen over het coalitieakkoord leiden tot een nadere uitwerking van de verschillende portefeuilles. Het streven is om de nieuwe wethouders op 22 april te benoemen.

  • No bridge too far

    In september 2009 stelde STIP schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de fietsenmikado bij het station. Verbetering is inmiddels zichtbaar: er ligt een tijdelijk plakkaat asfalt ter hoogte van het Laantje van Mater en aan de achterzijde van het station ter hoogte van de Parallelweg / het Lokomotiefpad zijn duizenden fietsenstallingen gecreëerd. Per 1 maart is de betaalde fietsenstalling in de Van Gend & Loos-loods geopend waar reizigers overdekt en bewaakt hun fiets kwijt kunnen.

    Aan de achterzijde van het stationsgebouw is het tijdelijke busstation gerealiseerd. De afstand vanaf dit nieuwe stationsplein tot de hoofdingang van het stationsgebouw is vrij groot – In de schriftelijke vragen die STIP stelde drong STIP er op aan een voetgangersbrug vanaf het tijdelijke stationsplein naar beide sporen te realiseren. De aannemer speelde al met deze gedachte en realiseerde dit afgelopen weekend. De voetgangersbrug wordt eind maart geopend, waardoor de looptijd vanaf de fietsenstalling en de bussen aanzienlijk korter wordt.

  • STIP wethouder Lian Merkx heeft bekend gemaakt dat zij zal stoppen als wethouder en niet zal terugkeren als mogelijk nieuwe wethouder in een nieuw te vormen college. Haar besluit heeft ze enige tijd geleden voor zichzelf gemaakt.

    Lian:“Hoewel het voor mij een emotioneel moeilijke keuze is om met deze uitdagende en zeker verslavende baan te stoppen, heb ik toch besloten om naar een andere functie uit te kijken. Voordat de raadsverkiezingen begonnen had ik dit al besloten. Zelfs na de mooie verkiezingsuitslag vind ik het nu nog steeds gezond besluit. Ik ben nu nog jong en heb daarom nog volop kansen om mezelf verder te ontwikkelen. Wat ik precies ga doen weet ik nog niet. Ik sluit echter niet uit dat ik ooit weer terug zal keren in een bestuur. Ik wil in ieder geval bij deze alvast iedereen bedanken voor de prettige samenwerking en de prachtige resultaten die we gezamenlijk hebben bereikt.”

    Lian is de afgelopen vier jaar voor STIP wethouder geweest van de portefeuille Stadsmarketing , Cultuur, Binnenstad, Duurzaamheid & Milieu, Personeel & Organisatie en Dierenwelzijn. Markante projecten waren onder het Delft Cultuurjaar 2009 en benoeming Delft Kunststad van het jaar 2010, invoering van de Stadsstijl Delft Creating History en de Business Gift Design Competition, invoering milieuzone en oprichting van het Duurzaam Delft Dreamteam, oprichting van het Eneco Delft Warmtebedrijf en de Delftse iconencampagne ‘Het gezicht van Delft’.

    Kersvers raadslid Marielle van Kooten:” De fractie wist dat Lian speelde met de gedachte om afscheid te nemen van de Delftse politiek. We zijn dan ook al enige tijd in gesprek met een aantal kandidaten om haar op te kunnen volgen in een mogelijk nieuw college. De fractie is erg tevreden over de afgelopen vier jaar en de kiezer heeft ons beloond voor het werk wat we gedaan hebben. Lian sluit niet uit dat ze ooit terug zal keren in een bestuur. Wellicht de eerste STIP burgemeester?”

  • Na een lange en intensieve campagne heeft STIP bij de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren een zetel gewonnen en in totaal 3 zetels behaald. Namens de hele partij en alle kandidaten wil ik graag al onze kiezers bedanken! Wij gaan ons de komende vier jaar hard inzetten voor een innovatieve kenniseconomie, voor proeftuin Delft, voor meer studenten- en starterswoningen en voor een goede bereikbaarheid met fiets, auto en OV.

    Ook landelijk trok de verkiezingswinst van STIP aandacht, zowel bij de NOS als op NOS Headlines.

    De definitieve uitslag wordt vrijdagochtend vastgesteld, en dan worden ook de stemmen per kandidaat bekend. Namens STIP zullen Mariëlle van Kooten, Ferrie Förster en Bart Bikkers de raadszetels bezetten.

  • Prof. dr. ir. Fokkema roept op Youtube alle studenten op om op 3 maart te stemmen

    Welkom op de website van STIP! Op 3 maart 2010 zijn de gemeenteraadsverkiezingen en kun je weer stemmen op STIP. Bekijk onze kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma om te lezen wat onze plannen voor Delft zijn.Verder kun je terecht op Facebook, kun je filmpjes bekijken op Youtube en kun je STIP volgen op Twitter.

  • In de laatste 5 dagen voor de verkiezingen de 5 speerpunten van STIP

    Delft heeft een unieke positie in de Nederlandse kenniseconomie. Daarom moeten we die positie als uitgangspunt nemen voor het economiebeleid van Delft. STIP-initiatief YES!Delft is een groot succes: sinds 2005 zijn er al 1.000 arbeidsplaatsen gecreëerd. Dat laat zien dat investeren in startende ondernemers een groot effect heeft op de lokale economie.

    STIP wil daarom:



    Een creatieve incubator voor innovatieve ontwerpers, architecten en consultants naar voorbeeld van YES!Delft. Delft heeft ook op die terreinen veel creatief potentieel, maar starters wijken nu nog uit naar Rotterdam en Den Haag.

    Een investeringsfonds (revolving fund) voor innovatieve startende bedrijven, waarbij de gemeente zorgt voor startkapitaal.

    Groeiende technologische en creatieve bedrijven de ruimte geven in Delft, bijvoorbeeld op Technopolis.

    Dat alle winkels in Delft die dat willen, open mogen op zondag.

    Overbodige regels schrappen.



    Lees meer over de standpunten van STIP over economie en kennisstad in het verkiezingsprogramma

  • In de laatste 5 dagen voor de verkiezingen de 5 speerpunten van STIP

    STIP is voor een evenwichtige woningmarkt en efficiënt ruimtegebruik, om Delft voor te bereiden op de toekomst als kennisstad. Dat betekent creatieve architectuur voor studenten, starters en bouwen naar behoefte. We hebben drie speerpunten voor de komende 4 jaar: het kamertekort oplossen, architectuur stimuleren en het evenwicht op de woningmarkt herstellen.

    STIP wil daarom:



    Het aantal bij te bouwen studentenkamers koppelen aan de aantallen studenten en prognoses daarvan door de onderwijsinstellingen in de stad. Dat betekent dat er nu een extra gat is van 6000 woningen tot 2020.

    Meer woningen boven winkels voor jongeren en studenten.

    Vrije architectuur, experimentele en tijdelijke bewoning, dubbel ruimtegebruik en innovatieve architectenselectie stimuleren.

    De doorstroming in de woningmarkt verbeteren door de bouw van starterswoningen en (middel)dure koopwoningen.



    Lees meer over de standpunten van STIP over wonen en architectuur in het verkiezingsprogramma

  • In de laatste 5 dagen voor de verkiezingen de 5 speerpunten van STIP

    Delft heeft een bijzondere positie op het gebied van duurzaamheid en milieu: hier wordt de technologie bedacht die in de hele wereld milieu en klimaat kunnen verbeteren. Daarom zien wij Delft als proeftuin: voer duurzame vindingen dicht bij huis als proef uit.

    STIP wil daarom:



    Het Milieu Technologie Fonds inzetten om, in samenwerking met alle kennispartners, Delft een proeftuin te laten worden van duurzame technologie.

    Minder regels voor het plaatsen van zonnecellen of kleine windmolens.

    Het Delft Aardwarmte Project, van studenten en alumni van Mijnbouwkunde, helpen alle vergunningen te krijgen en aansluiten op het Warmtebedrijf.

    Samen met DUWO een investeringsfonds (revolving fund) voor energiebesparing in studentenhuizen opzetten.



    Lees meer over de standpunten van STIP over duurzaamheid en milieu in het verkiezingsprogramma

  • In de laatste 5 dagen voor de verkiezingen de 5 speerpunten van STIP

    Delft is goed in fietsen, en de fiets is precies goed voor Delft. STIP vindt fietsen een gezonde, schone en snelle manier om je door de stad te verplaatsen. STIP vindt een goed OV-netwerk en een bereikbaar Delft – ook met de auto – belangrijk.

    STIP wil daarom:



    Tweerichtingsverkeer voor fietsers op de grachten.

     5.000 extra fietsenstallingen bij station Delft. Volgens onderzoek zijn er namelijk 12.000 fietsenstallingen nodig bij het station. In de huidige plannen zijn er dankzij STIP al 7.000 opgenomen.

    Parkeren zoveel mogelijk onder de grond en op eigen terrein.

    STIP wil dat de gemeente samen met de kennisinstellingen nieuwe verkeersconcepten onderzoekt en in Delft toepast om de verkeersdoorstroming en de bereikbaarheid te verbeteren. Ook op verkeersgebied moet Delft proeftuin zijn.

    Tramlijn 19 wordt zo snel mogelijk voltooid.



    Lees meer over de standpunten van STIP over fietsen, auto’s en openbaar vervoer in het verkiezingsprogramma

  • In de laatste 5 dagen voor de verkiezingen de 5 speerpunten van STIP

    Het culturele klimaat in een stad heeft een grote invloed op de leefkwaliteit. Om Delft aantrekkelijk te maken voor kenniswerkers uit binnen- en buitenland, maar vooral ook om voor de Delftenaren zelf Delft een nog fijnere stad te maken, is het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in cultuur. Cultuur heeft dus zowel een maatschappelijk als een economisch belang. STIP schreef in haar vorige verkiezingsprogramma dat wij €1 miljoen extra willen investeren in cultuur, en dankzij STIP-wethouder Merkx is dat gelukt. Nu is het zaak om door te pakken en te blijven investeren in cultuur, want Delft wordt er een betere stad door.

    STIP wil daarom:



    Elke vier jaar een cultuurjaar.

    €500.000 extra voor evenementen.

    Lijm&Cultuur als hét evenementen- en cultuurcentrum van Delft.

    Ook op cultureel gebied samenwerken met de TU Delft en de andere kennisinstellingen.

    Tijdelijk leegstaande gebouwen gebruiken voor creatieve initiatieven.

    Meer legale graffitiplekken in Delft.



    Lees meer over de standpunten van STIP over cultuur in het verkiezingsprogramma

  • STIP-wethouder Lian Merkx (Duurzaamheid) stond dit weekend in de Delft op Zondag over het Mulderpand. Dit pand, wat al jaren leegstaat, wordt dankzij de nieuwe eigenaren het eerste klimaatneutrale pand van Delft. Ook de TU Delft is betrokken bij het project.

    De ontwikkeling van het Mulderpand sluit goed aan bij de visie van STIP over duurzaamheid. STIP ziet Delft als de proeftuin van de kennis die in deze stad wordt ontwikkeld, waar nieuwe innovaties en uitvindingen zorgen voor een duurzamer Delft. Lian is daar de afgelopen jaren druk mee bezig geweest, en met succes. Naast het Mulderpand is bijvoorbeeld ook het Delft Aardwarmte Project, van studenten Mijnbouw, druk bezig om Delft van duurzame energie te voorzien.

  • Wie houdt er niet van een (wit of bruin) bolletje met frisse jonge kaas, een paar plakken constructieve chorizo en een greep progressieve paprika? Vanaf nu tot aan de gemeenteraadsverkiezingen is bij slagerij Leo van Vliet de STIP Sandwich te vinden. Initiatiefnemer Job Veltman: ‘Als dit niet helpt de opkomst te verhogen, wat dan wel! Daarnaast vonden we het leuk om STIP in wat ingrediënten samen te vatten. Sommige partijen hebben het met tomaat of komkommer wat makkelijker’.

    Je vindt Kwaliteitsslagerij Leo van Vliet naast de Oude Jan, aan de Oude Kerkstraat 9. De slagerij is open van 8 uur in de morgen tot 6 uur ’s avonds.

  • Vorige week stond in de NRC Next een groot verhaal over het tekort aan fietsenstallingen bij de Nederlandse stations. ProRail heeft berekend dat er in 2020 170.000 extra fietsenstallingen bij stations in heel Nederland nodig zijn; er worden er slechts 70.000 gebouwd. Het tekort ontstaat omdat meer mensen met de trein reizen, en er tegelijkertijd meer mensen op de fiets naar het station komen.

    Ook in Delft speelt dit probleem. De gemeente verwacht dat er 12.000 fietsenstallingen nodig zijn bij station Delft, maar er stonden slechts 5.000 stallingen in de bouwplannen. STIP heeft daarom in mei een breed gesteunde motie ingediend om dit aantal stallingen flink te vergroten. En met succes: in augustus lag er al een plan voor 2.000 stallingen extra.

    STIP heeft in het verkiezingsprogramma staan dat de totale 12.000 fietsenstallingen bij de Delftse stations gebouwd moeten worden. Het is hartstikke goed dat er zoveel mensen met de trein en de fiets gaan, maar daar moet de gemeente dan ook voldoende stallingen voor plaatsen. Stem dus 3 maart STIP voor meer fietsenstallingen bij het station!

  • Nummer 6 van de STIP-kandidatenlijst, Anne Viruly, stelt zich vandaag voor op www.3maart2010.nl: "Hoe onze gemeente er uit moet komen te zien? Ik zie dan een gemeente die transparant, origineel en vernieuwend is. Delft is hier zeker naar op weg en STIP heeft er prachtige plannen voor."

  • Nummer 5 van de STIP-kandidatenlijst, Joost Kirkenier, stelt zich vandaag voor op www.3maart2010.nl: "STIP kijkt pragmatisch naar elk probleem zonder vastgelegde linkse of rechtse invalshoek, met de jonge kijk van technische studenten die worden opgeleid tot probleemoplossers. Met zo’n partij kan Delft verder groeien."

  • In het Algemeen Dagblad van vrijdag pleit STIP-lijsttrekker Mariëlle voor meer aandacht voor buitenlandse studenten en expats: “De buitenlandse studenten zijn straks de ambassadeurs van Delft. Je wilt als stad toch dat ze iets moois te vertellen hebben als ze weer teruggaan naar hun land? Dan kun je daar qua imago en in de vorm van toerisme ook flink van profiteren.”

    STIP heeft in 2008 een motie ingediend om betere dienstverlening in het Engels aan te bieden. Ook in het verkiezingsprogramma schrijven we dat alle gemeentelijke informatie ook in het Engels beschikbaar is. STIP wil ook dat Delft aansluiting zoekt bij de expatloketten in Den Haag en Rotterdam. Tenslotte is er ook meer woonruimte nodig, zowel voor expats en studentenkamers voor internationale studenten.

  • Rond deze tijd vallen de stempassen in de Delftse brievenbussen. Het is erg belangrijk dat je je stempas goed bewaart! Zonder stempas mag je namelijk niet stemmen. Ook moet je bij het stemmen zorgen dat je een (geldig) legitimatiebewijs bij je hebt. Dit hebben we allemaal te danken aan de wet 'Stemmen in een stembureau naar keuze' die per 1 januari 2010 is ingegaan.

    STIP ziet liever dat je überhaupt kúnt stemmen, ook als je je stempas niet meer hebt. Met het huidige systeem sluit je een groep mensen buiten die dolgraag wil stemmen, maar het niet meer mag, ondanks de beste wil van de wereld. Bewaar je stempas dus goed en verlies je stemrecht niet!