• Beste nieuwe eerstejaars, welkom in Delft! Nu je in Delft komt studeren betekent dit ook dat je in Delft kunt komen wonen. Gefeliciteerd! Dit houdt namelijk in dat je op 3 maart 2010 mag stemmen op een partij die jou als student vertegenwoordigt in de gemeenteraad.

    Studenten Techniek In Politiek, kortweg STIP, is een gemeenteraadspartij in Delft die bestaat uit studenten. STIP is vooral een 'jonge kijk op een oude stad', voor de stad Delft en al haar inwoners. STIP is in 1993 opgericht en heeft zich sindsdien bewezen als een serieuze speler in de Delftse politiek. Op dit moment hebben we 2 zetels in de raad en leveren we een wethouder. Wil je meer weten, kijk dan rond op deze site, bijvoorbeeld bij 'Wie doen er STIP?' en 'Standpunten'. Wil je op de hoogte gehouden worden van waar STIP mee bezig is? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

    Uiteraard is STIP ook tijdens de OWee aanwezig. Zo staan we maandagmiddag op de infomarkt en gaat fractievoorzitter Job Veltman donderdagmiddag in debat met Tweede Kamerleden. Kijk voor het volledige programma op de OWee-site.

    Een hele fijne OWee gewenst en geniet van je studententijd!

  • Welkom op de nieuwe website van STIP! Na twee jaar vonden we het tijd om onze site een nieuwe look & feel te geven. De nieuwe site is precies op tijd voor het nieuwe collegejaar, een belangrijk jaar voor STIP. Op 3 maart 2010 zijn er namelijk weer gemeenteraadsverkiezingen, en kan iedereen in Delft weer op STIP stemmen voor een jonge kijk op een oude stad.

    Geinteresseerd in STIP? Zin om mee te doen met de campagne? Of heb je een vraag of opmerking over de gemeente? Aarzel niet om contact met ons op te nemen!

  • Een launching customer is erg belangrijk voor een startende ondernemer. Zou het dan niet mooi zijn en goed in het economisch beleid passen als de gemeente, als ze toch op zoek is naar een product of dienst, deze rol kan vervullen?

    In ons verkiezingsprogramma pleitte STIP al voor de gemeente als launching customer, en afgelopen donderdag heeft STIP hier bij de wethouder Economische Zaken nogmaals aandacht voor gevraagd. De gemeente als launching customer is namelijk goed voor de startende ondernemers in Delft, maar ook voor de stad zelf.

  • Iedereen kent ze wel: het paaltjessysteem om alle sluiproutes in de Binnenstad weg te halen, en het voetgangers- en fietsergebied te verbeteren. Er komen nu twee winkel- en toeristenroutes bij het autovrije gebied.

    STIP is het eens met de autoluwe binnenstad omdat: -   De stad er een stuk mooier uit ziet zonder overal auto's -   Het goed is voor winkels en horeca -   De Binnenstad niet geschikt is voor veel autoverkeer -   Fietsers en voetgangers zo een stuk beter worden geholpen.

  • Vorig jaar heeft STIP een motie ingediend waarbij het college verzocht werd om een drieledige aanpak van graffiti te ontwikkelen. Tijdens de commissievergadering van afgelopen dinsdag werd dit beleid besproken. De ideeën die STIP in 2008 voorstelde werden toen raadsbreed gesteund en dus heeft het college deze drieledige aanpak uitgewerkt tot een integraal graffitibeleid.

    De drie punten uit de STIP-motie zijn:



    Meer legale graffitiplekken

    Een graffitiverwijderings-abonnement voor bewoners en ondernemers 

    Aandacht voor graffiti als kunst

  • Het college doet zijn werk en geeft in een ambitieuze nieuwe nota aan dat Delft aantrekkelijker kan worden met een verlichtingsplan.

    De nota levert een subsidie op van 25% per privaat project in een lijst geselecteerde monumenten. Daarnaast worden 'sneltoetscriteria' geintroduceerd, waarmee pandeigenaren gemakkelijk zelf kunnen bekijken wat sowieso mag. Een integraal aanlichtingsplan voor de Binnenstad kost veel geld om te maken - laat staan het volledig uitvoeren. Dat is in de huidige financiële situatie waarschijnlijk niet te doen voor Delft. Toch komt met deze nota een aantrekkelijk aangelichte Binnenstad een stukje dichterbij.

    Bekijk deze plaatjes maar eens van hoe het kan worden...

  • Wordt het de elektrische auto, de auto op waterstof of blijven we toch op biodiesel rijden? Als je de krant leest, is die strijd nog niet beslist. Dus als we in Delft het autogebruik willen verminderen zodat de wegen nog wel een beetje begaanbaar blijven, moeten we naar andere oplossingen zoeken. Wat STIP betreft biedt autodelen goede kansen.

    Wat STIP betreft kan de gemeente een actief beleid voeren op autodelen. Dat doet Delft nu nog niet: elke parkeerplek voor autodelen moet door de gemeenteraad goedgekeurd worden, een proces wat soms wel een half jaar kan duren. Niet echt aantrekkelijk voor ondernemers die snel kansen willen pakken. Daarnaast is het onduidelijk wat de tarieven voor zo'n autodeelplek zijn. Dat het ook anders kan bewijst de gemeente Amsterdam. Daar krijgt een ieder die zijn parkeervergunning inlevert, €300 aan autodeeltegoed. Een actief stimuleringsbeleid dus.

  • STIP pleit altijd voor een goede band tussen de stad Delft en haar studenten. Deze week is die band weer versterkt, met de prijsuitreiking van de Delft Business Gift Design Competition, en door het nieuws dat een Delftse technostarter innovatieve waterwoningen gaat bouwen in Delft. Delft als innovatieve proeftuin, mét een economisch effect. Want de wijnkoeler en de waterwoningen brengen natuurlijk ook gewoon geld in het Delftse laatje…

  • In deze zonnige dagen is er een forse stap gemaakt met de duurzaamheidsambities van Delft. Afgelopen maandag ondertekende STIP-wethouder Lian Merkx in bijzijn van minister Cramer de samenwerkingsovereenkomst voor het Warmtebedrijf Eneco Delft. Dit warmtebedrijf bespaart in eerste instantie al 20.000 ton CO2, wat nog oploopt als het Delft Aardwarmte Project van de TU aangesloten wordt.

    STIP is altijd groot pleitbezorger geweest van een warmtebedrijf. Door het leveren van collectieve warmte, het verminderen van het aantal CV’s, het gebruik van restwarmte en door het aansluiten op duurzame warmtebronnen zoals geothermie, kan een warmtebedrijf een grote bijdrage leveren aan de CO2-doelstellingen van Delft.

  • Het is bijna zo ver! In augustus zal dan eindelijk begonnen worden met de sloop van de panden in het stationsgebied. De Delftsblauwe huizen zullen te gronde gericht worden en in 2013 zullen, als alles goed gaat, de eerste treinen onder de stad door rijden. Gisteren behandelden we in de commissie Ruimte en Verkeer de halfjaarlijkse rapportage van het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone.

    Kijk voor meer informatie op spoorzonedelft.nl

  • Werd in de raadscommissie afgelopen donderdag nog heftig gedebatteerd over het actieprogramma Binnenstad, tijdens de Mooi Weer Spelen dit weekend was duidelijk te zien dat Delft die bruisende stad al heeft.

  • Het is maar één van de vele issues waarmee we bezig zijn, maar wel één van de lange adem: het kamertekort. Op een nieuwe website, www.kamertekortdelft.nl, zetten we alle bouwprojecten op een rij en geven we inzicht in de problemen die erbij komen kijken.

  • Lian Merkx, wethouder o.a. toerisme en cultuur voor STIP, bracht vorig jaar een bezoek aan China - aan Jingdezhen om precies te zijn. Het is weleens goed om te zien wat haar handelsreis als resultaat had.

  • Goed nieuws voor de kenniseconomie in Delft. In de tweede helft van 2009 zal de eerste Delftse kennisambassadeur benoemd worden, zo heeft het college van B&W geantwoord op schriftelijke vragen van STIP. Wat STIP betreft blijft het er niet bij een, maar kun je straks overal ter wereld bij een kennisambassadeur uit Delft terecht.

  • Gisteravond heeft de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen waarin het college van B&W verzocht wordt om het aantal fietsenstallingen bij de stations fors uit te breiden. In antwoorden op schriftelijke vragen van STIP en GroenLinks voorspelde het college namelijk dat er over vijf jaar een tekort van 5.000 stallingen bij het station te verwachten is.

  • Deze week oordeelde de Raad van State over een bezwaar tegen het bestemmingsplan voor TU Noord. Het ging daarbij om plannen met alle oude TU-gebouwen tussen begraafplaats Jaffa en de Sebastiaansbrug. In de uitspraak is bepaald dat studenteneenheden even veel milieu-gevolgen hebben als kleine appartementen, en daarom niet sneller gebouwd mogen worden. Jammer, maar duidelijk.

  • Het college van B&W heeft antwoord gegeven op de schriftelijke vragen van STIP en GroenLinks over de capaciteit van de fietsenstallingen bij het station. STIP trekt de conclusie dat tijdens de bouw van de spoortunnel en het nieuwe station er voldoende tijdelijke stallingen zullen zijn, maar dat er over een aantal jaar een structureel tekort aan fietsenstallingen ontstaat.

  • Winkeleigenaren willen zoveel mogelijk etalageruimte gebruiken - en zoveel mogelijk langs de straat. Dat staat in het zicht. Er is dan geen plek voor een deur en daarmee opgang naar etages boven de winkel. Met een nieuwe subsidieregeling worden hierboven nu ook studentenwoningen gerealiseerd.

  • Vorig jaar diende STIP een motie 'Internationale dienstverlening' in. Deze werd door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen, en verzocht het college om te bekijken wat er nu al allemaal aan internationale dienstverlening plaatsvindt in Delft. Het college laat in een reactie nu weten aan de slag te gaan, al is het in beperkte mate.

  • We hebben de knoop doorgehakt en zijn accoord gegaan met het behouden van camera's op en rondom het centrale station van Delft. Gisteravond besliste een meerderheid van de Raad (iedereen minus de Socialistische Partij) dat Big Brother op het Station op zijn plek is.

  • Gisteravond stemde de gemeenteraad in met een motie van STIP, PvdA, VVD en GroenLinks, om de subsidie aan DOK de komende twee jaar structureel te verhogen. Zo kan de bibliotheek gecertificeerd worden, en blijft DOK in aanmerking komen voor rijkssubsidies. Wel is een harde eis dat DOK haar financiële zaakjes op orde krijgt.

  • STIP is opgericht om de samenwerking tussen de TU en de gemeente te verbeteren. We zijn daarom erg enthousiast over een nieuwe prijsvraag, waarbij studenten het nieuwe relatiegeschenk van de gemeente mogen ontwerpen. Aanstaande woensdagmiddag is de aftrap van de wedstrijd op Lijm&Cultuur.

  • De raad heeft donderdag 16 april met een aantal experts gepraat over het coffeeshopbeleid. Verschillende partijen, waaronder een coffeeshophouder, gaven aan de contacten met elkaar te willen intensiveren. STIP vindt dit positief. Softdrugs horen immers bij Nederland, maar het is belangrijk de overlast, de criminaliteit en het aantal probleemgebruikers te minimaliseren. Een goede samenwerking is hiervoor erg belangrijk!